Deep Brain Reorienting

DBR är en traumafokuserad psykoterapi-metod som gör det möjligt att bearbeta kroppsliga och känslomässiga reaktioner på svåra livshändelser.

Vi kan använda DBR för att arbeta med sådant som hänt både i närtid och långt tillbaka i tiden. Det kan röra sig om enskilda händelser, eller om någon form av avbrott eller fara i samspelet med anknytningspersoner. DBR kan hjälpa till att komma åt och läka den ensamhetssmärta som ofta ligger till grund för traumatisering. När en svår händelse eller ett relationstrauma inträffar drabbas vi ofta av chock. Det är kroppens akuta reaktion på en allvarlig påfrestning. Kropp och psyke är djupt sammanlänkade, och vid både fysisk och psykologisk chock aktiveras flera av kroppens skyddssystem. Genom neurologisk kunskap vet vi att oläkt chock kan bidra till en mängd reaktioner i hjärnan som i sin tur kan leda till psykiska och fysiska symtom. Det verkar som DBR gör det möjligt att bearbeta den chockrespons som lagrats i kroppen, och därmed underlätta integreringen av traumaminnen. En nyligen publicerad forskningstudie* visar att DBR effektivt minskar symptom på PTSD jämför med de som inte fick någon behandling.

DBR-terapi börjar med att vi identifierar en situation som triggat kroppens chockreaktion. Därefter orienterar man sig i tid och rum och skapar en grundad känsla av var du är här och nu. Det bidrar med stabilitet under bearbetningen som följer. I nästa steg fokuserar vi på en sekvens av reaktioner som sker i kroppen när ett hot eller en fara identifieras, bråkdelen av en sekund innan chockreaktionen faktiskt aktiveras. Chock kommer sedan som en mycket snabb respons i kroppen, och i DBR är vi noga med att ta det steg för steg och att sakta ner förloppet. På så sätt kan den kroppsliga upplevelsen av chocken processas utan att känslorna aktiveras. Tack vare det blir känslorna som sedan följer mer hanterbara och mindre överväldigande. DBR-terapi fokuserar på att lägga märke till – och vara med – förnimmelser och känslor i kroppen, snarare än att försöka bearbeta problem eller minnen kognitivt. Jag som terapeut är uppmärksam och närvarande med dig under hela sessionen. Jag låter dig vara fokuserad på det som sker inom dig, och checkar in då och då. Om det är något du vill berätta för mig kan du självklart göra det. Det är dock viktigt att du är i upplevelsen och inte ”går upp i huvudet”.

* Kearney, B. E., Corrigan, F. M., Frewen, P. A., Nevill, S., Harricharan, S., Andrews, K., … Lanius, R. A. (2023). A randomized controlled trial of Deep Brain Reorienting: a neuroscientifically guided treatment for post-traumatic stress disorder. European Journal of Psychotraumatology, 14(2). https://doi.org/10.1080/20008066.2023.2240691