Skam – Upplevelse, funktion och behandling ger läsaren kunskap och praktiska verktyg för att förstå och bemöta skam på ett sätt som främjar hälsa och läkning.
Boken utforskar skammens många dimensioner och dess inverkan på utveckling, självbild och självkänsla.
Skam genomsyrar våra liv och påverkar våra relationer. I boken Skam – upplevelse, funktion och behandling utforskas skammens biologiska grund i hjärnan och nervsystemet – hur skam sedan urminnes tider har hjälpt människor att överleva, liksom dess påverkan på anknytning, utveckling, självbild och självkänsla. Teori varvas med praktiska verktyg, tydliggörande exempel och reflektionsfrågor för både professionella och alla som vill förstå mer om sig själva.
Skam är allmänmänsklig och påverkar oss alla. Den inverkar på vår fysiologi såväl som på våra känslor, tankar och beteenden. Skam kan driva oss till självförminskning och isolering och ibland få förödande konsekvenser, men är också en förutsättning för mänskligt samspel och till hjälp i sociala sammanhang. Den kan även fungera som ett skydd som hjälper oss att överleva i situationer av vanmakt.
Boken ger djupgående förståelse för hur skam påverkar både kropp och psyke och visar hur vi kan bemöta och bearbeta den. Den kan läsas med behållning av terapeuter och andra yrkesverksamma som möter människor, men också av dem som vill förstå mer om sig själva och sina relationer. Budskapet är hoppfullt – kroppen strävar efter hälsa och läkning och det finns en framkomlig väg för att hantera och lindra även de mest inbitna skamtillstånd.