Psykoterapi och behandlingsformer

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Kognitiv beteendeterapi är en effektiv metod för att hantera ångest. Det finns många olika typer av ångest, till exempel panikångest och social ångest (även kallad social fobi). Oron eller rädslan kan vara riktad mot olika saker, som exempelvis folksamlingar, att göra bort sig eller rädsla för att vara instängd.

Kognitiv beteendeterapi kan leda till snabb positiv förbättring vid exempelvis depression, ångest, fobier och paniksyndrom. I behandlingen kartlägger vi hur dina tankar, känslor och beteenden samspelar. Du får hjälp att förändra dina tanke- och beteendemönster i syfte att bland annat kunna hantera känslomässiga problem bättre. Om du upplever problem i nära relationer eller har varit med om traumatiska händelser kan schematerapi, relationell terapi och klinisk hypnos vara bra komplement eller alternativ till klassisk KBT.

Relationell psykoterapi

Behandlingen börjar med att vi tillsammans identifierar dina anknytningsmönster, med andra ord de strategier och beteenden du använder dig av i nära relationer. Våra anknytningsmönster formas redan från den dag vi föds och anpassas under vår uppväxt för att vi skall få den omvårdnad och närhet vi behöver från våra vårdnadshavare. Dessa strategier är anpassade till att vara barn i vår ursprungliga miljö men kan ställa till det senare i livet då förutsättningarna förändras.

Då kan vi till exempel hamna i situationer där vi blir kuvade och konflikträdda eller arga och konfrontativa, vilket ofta skapar problem i våra vuxna relationer. I behandlingen får du lära dig nya sätt att hantera dina relationer utifrån vad du mår bra av, inte vad du lärt dig.

Läs mer på hemsidan för International Association for the Study of Attachment (IASA): http://www.iasa-dmm.org

Schematerapi

I schematerapi knyts tidigare händelser och livserfarenheter ihop med upplevelser i nutid. Man kan säga att vi skapar en känslomässig brygga mellan nutid och dåtid som hjälper oss att bättre förstå – och hantera – situationer där vi exempelvis blir arga, känner oss sårbara eller tomma och innehållslösa.

I schematerapi utgår vi från att alla människor har likartade känslomässiga behov. I korthet behöver vi få känna oss trygga, ha möjlighet att vara självständiga individer, ha utrymme för lek och spontanitet och samtidigt få rimliga gränser. Vi har behov av att få uttrycka oss fritt och att ha ömsesidiga nära relationer. När dessa känslomässiga behov inte blivit tillfredsställda under vår uppväxt skapas ”sår” som gör att vissa problem återkommer i våra liv – de blir livsteman, så kallade scheman.

Exempel på livsteman är övergivenhet, värdelöshet/skam och perfektionism. När du reagerar starkt vid till exempel tanken på en separation, eller får en stark negativ reaktion när du begått ett litet misstag eller om du misslyckats på något sätt, kan det vara ett tecken på att något av dessa livsteman är aktiverat. Reaktionen kan vara både psykisk och fysisk. Tillsammans undersöker vi vilka livsteman/scheman som kan vara aktuella för dig och arbetar sedan för att du bättre ska kunna hantera de utmaningar du ställs inför.

Schematerapi kan vara hjälpsamt när traditionell KBT inte räcker till, exempelvis med problem som följt med länge eller när du bättre vill förstå varför saker är som de är i ditt liv.