Polyvagalteori i psykoterapi bjuder in dig som läsare att lära känna det autonoma nervsystemet och dess roll i vår mentala och fysiska hälsa. 

Polyvagalteorin beskriver hur människors sociala samspel och respons på stress styrs av det autonoma nervsystemet och visar på sambandet mellan kroppsliga reaktioner, tankar och känslor. Psykologen Stephen Porges som utvecklat teorin beskriver den som en manual för mänskligheten.

Förståelsen för våra fysiologiska reaktioner utifrån ett överlevnadsperspektiv är hjälpsam i alla former av terapeutisk behandling – det som försiggår i kroppen blir inte bara begripligt och rimligt utan också möjligt att påverka.

Boken förklarar på ett lättbegripligt sätt den revolutionerande teorin och hur den kan hjälpa oss att bättre förstå sambandet mellan vår kropp, känslor och tankar.

“Lina Skantze levandegör teorin med vardagliga exempel som visar hur terapeutens varsamma närvaro underlättar i den integrativa processen. 

Den här boken kan läsas med stor behållning av psykoterapeuter men också av människor som behöver förståelsen och övningarna för egen del”

– Mia Östlin, leg. psykoterapeut

“Jag har precis läst ut din bok och jag tyckte att den var så givande. Jag har kommit i kontakt med polyvagalteorin tidigare men inte på ett så pedagogiskt och lättillgängligt sätt.

Jag har jobbat mycket med våld, övergrepp och trauma de senaste åren och insett hur hela kroppen blir påverkad och lidande. Polyvagalteorin ger verkligen det holistiska perspektivet som behövs”

– Moa Lindwall, certifierad socionom

“Författaren belyser på ett mycket intresseväckande och lättfattligt sätt hur många av människans beteenden inte behöver vara inlärda, avsiktliga eller frivilliga utan i stället styrs av omedvetna neurologiska processer.

Boken fyller en viktig roll för att förklara hur den fysiska och psykiska hälsan styrs av det autonoma nervsystemet. Den innehåller myckna övningar och exempel som bidrar till att vara ett betydande stöd för ökad förståelse och praktisk hjälp i det terapeutiska arbetet.

Boken vänder sig särskilt till yrkesverksamma terapeuter, men är även viktig för den intresserade allmänheten då den här kunskapen berör oss alla.” 

– Maria Fridstjerna, lektör Bibliotekstjänst